Bir Kazı Hikayesi: Çatalhöyük
Stanford Üniversitesinden Prof. Dr. Ian Hodder tarafından sürdürülen kazı çalışmalarında Çatalhöyük’ten elde edilen bulgular, “Bir Kazı Hikâyesi: Çatalhöyük” başlığı altında, Koç Üniversitesi, Anadolu Medeniyetleri Merkezi’nde...
İnsan türünün uzun yaşamında en önemli kırılma noktalarından birisi, kültürümüzün de temellendiği, uygarlığımızın tohumlarının atıldığı Neolitik dönemdir. O günlerde dünyadaki nüfusu on binlerle ölçülen insan, mağaraların kuytularından çıkarak köyler kurmuş, toprağı işleyerek tarım yapmaya başlamış ve bir çok hayvan türünü ikna ederek, evcilleştirerek onlarla yaşamlarını aynı mekanlara taşımış, aynı geminin yolcusu olmuştur. Son yıllarda yapılan Arkeolojik araştırmalar göstermiştir ki, Anadolu bu gelişimin yaşandığı dünyadaki en önemli ve eski coğrafyalarından biridir. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri bu gelişmelerin en eski mekanlarını oluşturmuşlardır.
Bu dönemin Anadolu’daki en önemli temsilcisi hiç kuşkusuz Konya-Çumra ilçesindeki Çatalhöyük’tür. Yaklaşık 9400 yıl önce kurulmuş bir yerleşim, evlerin arasında sokakların ve hatta kapı ve pencerelerin olmamasıyla dikkat çekmektedir. İnsanlar, evlerine damlardaki boşluklardan girip çıkmışlar, günlük yaşamlarını yerleşimin meydanı sayılabilecek damların üzerinde geçirmişlerdi. Cenazelerini evlerin içine gömen Çatalhöyük insanları, evlerin özellikle kuzey bölümlerinin duvarlarını ilginç ve gizemli resimlerle süslemişlerdi. Anadolu kültürünün kökenlerine dair pek çok bilgiye sahip olan Çatalhöyük, bugünü anlamlandırma konusundaki önemli verileri günümüze kadar Arkeolojik araştırmalar sayesinde taşımış bir yerleşimdir.
Sergi 25 Ekim'e kadar gezilebilir.
21 Haz 2017 - 25 Eki 2017
Küratör Duygu Tarkan
İçerik Geliştirme Şeyda Çetin
Salı-Cumartesi: 10:00-18:30 Pazar: 12:00-18:30