1777

Kraliçe Elizabeth’in 70 Yıllık Saltanatı

Kraliçe Elizabeth’in 70 Yıllık Saltanatı 

İngiltere Kraliçesi Elizabeth bugün (6 Şubat) tahtta 70. yılını, Platin Jübilesini kutluyor. Kraliçenin tahtta geçen onlarca yılı trajedi, kalp kırıklıkları ve birçok hayatı değiştiren kararla dolu. 

Kral George VI'nın en büyük kızı Prenses Elizabeth tahta çıktığında sadece 25 yaşındaydı ve II. Kraliçe Elizabeth oldu. 70 yıl boyunca hem kraliyet hem de kendi ailesinde birçok iniş çıkış yaşadı

Dünyayı gezdi, dünya liderleri ve ünlülerle tanıştı, çocuklarının ve torunlarının düğünlerini kutladı ve çocukları, torunları ve harika çocukları ağırladı.

Kendi ailesindeki, dört çocuktan üçü boşandı,  gelini Prenses Diana'nın yasını tuttu ve "favori çocuğu" Prens Andrew, Jeffrey Epstein ile olan arkadaşlığı nedeniyle büyük bir skandala bulaştı.

70 Yıllık Saltanattan Bazı Önemli Olaylar

Taç Giyme Töreni - 2 Haziran 1953

Elizabeth II’in taç giyme töreni için aylar süren hazırlıklar yapıldı.  İngiliz kraliyet tarihinde televizyonda yayınlanan ilk taç giyme töreniydi; bu fikir  Prens Philip’e aitti ve kraliyet ailesi içinde hatırı sayılır bir muhalefetle karşılaşmıştı. Sadece törenin en kutsal kısmı olan mesh ve komünyon için kameralar kapatıldı.

8.251 davetli konuk manastıra alındı ve iki buçuk saatlik törenin yayını 20 milyon kişiye ulaştı.

Bu olay bir zafer olarak İngiltere'de büyük beğeni topladı ve İngiliz monarşisini dünyanın kıskandığı bir noktaya getirdi. 

Taç giyme töreni halkta, kraliyet ailesine karşı daha önce hiç görülmemiş ölçüde saplantılı bir ilgi uyandırdı.


Prenses Margaret, Peter Townshend ile İlişkisini Sonlandırdı - 1955

Kraliçenin küçük kız kardeşi Margaret, sosyetenin sevgilisiydi. Elizabeth tahta geçtiğinde, Margaret, kendisinden on beş yaş büyük ve boşanmış olan Peter Townshend’e aşık oldu. Nisan 1953'te Townshend, Margaret'e evlenme teklif etti ve o da kabul etti. Ancak 1772 Kraliyet Evlilikleri Yasası'nın şartlarına göre, Kraliçe'nin iznine ihtiyacı vardı.

İngiltere Kilisesi'nin başı olarak Elizabeth, onun evlilik yasağını görmezden gelemezdi. Ancak, Yasaya göre, Margaret 1955'te yirmi beşinci doğum gününe ulaştığında, artık onun iznine ihtiyacı olmayacaktı. Bu nedenle Margaret'ten beklemesini istedi. Townshend yurt dışına gönderildi ve ayrı kaldıkları iki yıl boyunca Margaret'in duygularında değişiklik oldu. Prenses Margaret, Ekim 1955'te Kilise ve İngiliz Milletler Topluluğu'na olan görevine atıfta bulunarak şu açıklamayı yaptı: "Grup Kaptanı Peter Townsend ile evlenmemeye karar verdim." 

Prenses Margaret o zamandan bu yana; soğuk ve kayıtsız kraliyet kurumu tarafından gerçek aşkından mahrum edilen,  kalbi kırık bir prenses olarak anıldı.


Fiyasko Bir Belgesel - 1969

Kraliçe Elizabeth tahta çıktığı günden itibaren kendisinin ve ailesinin mahremiyetini korumuştu. Bu nedenle, BBC'nin Kraliyet Ailesi adlı belgesel çekmesine izin vermeyi kabul etmesi bazı şüphelere yol açtı.

21 Haziran 1969’da yayınlanan 110 dakikalık belgesel tam bir fiyaskoydu. Kısa bir süre sonra, Kraliçe filmin yayından çekilmesini emretti. O andan itibaren mahremiyetini eskisinden daha da şiddetli korumaya başladı. 

Yayından birkaç gün sonra, Elizabeth ve ailesi, en büyük oğlu Charles'ın Galler Prensi olarak görevlendirilmesiyle daha tanıdık olan şatafat ve gösteri alanına döndüler.


Gümüş Jübile - 1977

1977'deki Silver Jubilee'nin parodisini yapan punk grubu Sex Pistols, God Save the Queen'i "faşist rejime" karşı bir protesto olarak yayınladı.

Plak kapağında kraliçenin Silver Jubilee portresinin tahrif edilmiş bir versiyonu vardı; parça adı ve grup adıyla kraliçenin gözleri kör edilip ağzı tıkanmıştı.

Şarkı İngiltere listelerinin zirvesine çıktı. O sırada yapılan büyük bir ulusal ankette sorulan sorulardan biri: "Britanya'nın bir Kraliçeye ihtiyacı var mı?" idi ve “Hayır” cevabının oranı  yüzde 16,4’tü. Bu oran önceki anketlere göre yüzde beş daha yüksekti.

Prens Charles ve Leydi Diana Spencer ile Evlendi-1981

29 Temmuz 1981'de dünya, Kraliçe'nin en büyük oğlu Galler Prensi Charles'ın, St Paul Katedrali'nde göz kamaştırıcı bir törenle Leydi Diana Spencer ile evlenmesini izledi.

Charles ve Diana, 2.600 misafir ve tahmini 750 milyonluk küresel izleyicinin karşısında evlilik  yeminlerini ettiler.

Charles ve Diana'nın oğulları William ve Harry'nin 1982 ve 1984'te doğumları, mutluluklarına damgasını vurmuş gibiydi. Ancak çok geçmeden evlilikleri çatırdamaya başladı. 'Galler Savaşı', her iki tarafın sadakatsizlik söylentileri arasında,  halka açık bir sahnede yapıldı.


Tahtta 40. Yıl Annus Horribilis - 1992

24 Kasım 1992'de Kraliçe, tahta çıkışının 40. yıldönümünü ünlü Annus Horribilis olarak adlandırdığı bir konuşmayla kutladı.

Mart ayında ikinci oğlu Prens Andrew, karısı Sarah Ferguson'dan ayrılmıştı.

Ertesi ay kızı Anne, Kaptan Mark Phillips'ten boşandı ve Kasım ayında Windsor Kalesi'ndeki büyük bir yangın, bu eski kraliyet konutunun en değerli parçalarından bazılarını yok etti. Onarımların maliyeti 36 milyon sterlini aşmıştı ve Kraliçe, restorasyon için ödeme yapılmasına yardımcı olmak için Buckingham Sarayı'nın halka açık olması gerektiğine karar verdi.


Başbakan John Major ayrıca, kraliçenin gelir vergisi ödemesi ve sivil listede bir indirim de dahil olmak üzere kraliyet maliyesinde reformlar yaptığını duyurdu. Bu bir bakıma,  Windsor onarımlarının büyük maliyetinden ve aynı zamanda taç için harcanan kamu parasının miktarı hakkında artan eleştirilerden kaynaklanıyordu.

Ancak bu 'korkunç yıl' henüz sona ermemişti. Aralık ayında Galler Prensi ve Prensesi ayrıldıklarını açıkladılar. 

Prenses Diana'nın Ölümü - 1997

Prens Charles'tan ayrıldıktan Diana, özgürlüğü keşfetti ve bunda da başarılı oldu.  İnandığı davaların savundu ve halkın kalbindeki kraliçe oldu. 

Ancak 31 Ağustos 1997'de, boşanmasının kesinleşmesinden tam bir yıl sonra, prenses Dodi Fayed ile birlikte Paris'te bir araba kazasında öldü.  Haber çıktığında kraliçe ailesiyle birlikte Balmoral'da tatil yapıyordu. Halkın kızgınlığı ve eleştiriler artınca, İşçi Partisi'nin yeni başbakanı Tony Blair'in isteği üzerine, kraliçe ve ailesi sonunda Londra'ya döndü. O ve Prens Philip, Buckingham Sarayı'nın dışındaki kalabalığa karıştı.

Sonrasında, eski gelinine olan hayranlığını dile getirdiği ve Diana'nın oğullarına "bir büyükanne olarak" duygularından bahsettiği bir televizyon yayını yaptı. Bu yayın ve Buckingham Sarayı’nda bayrağın yarıya indirilmesi tansiyonu düşürmeyi başardı.


50. Yıl ve Halkın Zaferi - 2002

Kraliçe 2002'de tahttaki ellinci yılına yaklaşırken, herhangi bir Altın Jübile kutlamalarına katılımın  yetersiz olacağına dair korkular vardı.

Yeni bin yıla, kraliyet maliyesi hakkında her zamankinden daha fazla soru sorulması ve kraliyet karşıtı bir atmosferde girilmişti. Eleştiriler daha çok monarşi kurumuna yöneltildi. 

II. Elizabeth için 2002, kutlamaların yanı sıra büyük hüzünlerin de yılı oldu. Kız kardeşi Margaret Şubat ve 101 yaşındaki annesi Mart ayında öldü.

İngiltere'nin En Uzun Süre Tahtta Kalan Hükümdarı - 2015

9 Eylül 2015'te II. Elizabeth, büyük-büyükannesi Kraliçe Victoria'yı geride bırakarak 63 yıl 216 günle İngiltere'nin en uzun süre hüküm süren hükümdarı oldu.

Bu rekordan sonra kraliçe, Safir Jübilesine (6 Şubat 2017) ulaşan ilk İngiliz hükümdarı ve (23 Nisan 2019'dan beri) yaşayan en yaşlı hükümdar da dahil olmak üzere bir dizi başka ilke imza attı.

Prens Philip'in Ölümü - 2021

9 Nisan 2021 sabahı, Edinburgh Dükü ve II. Elizabeth'in 73 yıllık kocası Prens Philip, Windsor Kalesi'nde öldü. 100. doğum gününe iki ay vardı. Ölümünden sekiz gün sonra cenaze töreni Windsor'daki St George Şapeli'nde yapıldı. Törene, Covid-19 kısıtlamaları nedeniyle kraliyet ailesinin sadece otuz üyesi katıldı. Törenin yayınını Birleşik Krallık'ta 13 milyondan fazla kişi izledi. 

Nilgün Yavuz
Metin Yazarı