1667

2022 Pekin Kış Olimpiyatları

2022 Pekin Kış Olimpiyatları Başladı

2022 Kış Olimpiyatları Pekin'de başladı. 4-22 Şubat 2022 tarihleri arasında yapılacak Kış Olimpiyatları’nda 91 ülkeden yaklaşık 3.000 sporcu, 7 spor dalında verilen 109 altın madalyadan birini elde etmek için yarışacak. "2022 Olimpiyatlarında yarışacak en yaşlı sporcu" unvanını Almanya’dan 49 yaşındaki Claudia Pechstein taşıyor. Alman sürat patencisi, kariyerinde sekizinci kez Olimpiyatlar'da boy göstermenin gurur ve heyecanını yaşıyor. 

Kış Olimpiyatları'nda Türkiye'yi ise 7 sporcu temsil edecek. 

Pekin Hakkındaki Gerçekler

Pekin, 2008 Yaz Olimpiyatları’ndan 14 yıl sonra hem yaz hem de kış Oyunlarına ev sahipliği yapan ilk şehir oldu. Pekin, curling, sürat pateni, artistik patinaj ve buz hokeyi gibi kapalı mekan etkinliklerine ve ayrıca açılış ve kapanış törenlerine ev sahipliği yapıyor. Pekin'in 75 km (47 mil) dışında bulunan Yanqing’de, kızak, yarış kızağı ve kızak gibi sporları ve alp kayağı müsabakaları yapılıyor. Çin başkentinden 180 km (111 mil) uzaklıktaki Zhangjiakou dağları serbest stile ev sahipliği yapıyor ve oyunlar öncesinde Zhangjiakou'da bir miktar kar yağışı olmasına rağmen, tüm mekanlarda yapay kar kullanıldı. Sadece Yanqing'de yapay kar üretmek için 49 milyon galon (222,8 milyon litre) su kullanıldığı tahmin ediliyor.

Son derece katı şekilde uygulanan "No Covid" stratejisi kapsamında, gerektiğinde milyonluk metropollerde bile kapanma uygulanabiliyor.

Olimpiyatlar için ülkeye gelecek herkesin, gerek yolculuk öncesinde gerekse varıştan sonra PCR testi yaptırması zorunlu. Bu testlerin her gün tekrarlanması gerekiyor.

Pekin, Yanqing Zhangjiakou yeni bir hızlı tren hattı ile birbirine bağlandı. Böylece katılımcıların zaman ve enerji kaybının asgariye indirilmesi hedefleniyor. Sıkı önlemlere rağmen, tüm müsabakalar sınırlı sayıda seyirci önünde gerçekleşecek. Yurtdışından gelen ziyaretçiler tribünlere kesinlikle alınmayacak. Piyasadaki bilet satışları da Ocak ayında durduruldu.

Nilgün Yavuz
Metin Yazarı