Sabunun Porselene Dönüşümü: Yadigar
Sabunun Porselene Dönüşümü: Yadigar
Seramik sanatçısı ve sanat terapisi uygulayıcısı Asuman Aktüy’ün ilk kişisel sergisi “Yadigar” sanatseverlerle buluşuyor. Sergi 26 Mart-8 Mayıs 2022 tarihleri arasında sanatçının atölye-galerisinde görülebilir.
Aktüy’ün, sabun üretimi yapan dedesi ve babasının adını taşıyan sabunları, kendi estetik bakış açısıyla porselen olarak yeniden tasarladığı serginin küratörlüğünü Filiz Ağdemir yaptı.
Atalarını yad etme ve onurlandırmayı porselen sabunlar ile tamamladığını söyleyen Aktüy; ‘sabun’, ‘nalın’, ‘hamam tası’ üçlemesiyle yıllar önce başlayan hikayenin bugün yeni bir temsilini gerçekleştiriyor.
Sabun üreten Aydınlı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Aktüy, çocukluğundaki zeytinyağlı sabun kokusunu asla unutamadığını söyleyerek serginin başlangıç noktasını şöyle anlatıyor: “Sabunu burnunuza yaklaştırıp kokladığınızda oluşan hisler... O hisler hepimiz için çok özeldir. Çocukluğa dair hafif ağır karışık duyguları hatırlatır bize. Bir yaz günü annem ve kardeşlerimle geçmişi, sabunhaneyi konuşup annemi dinlerken; markayı hatırlama, hatırlatma ve yad etme arzusu ile yola çıktık.” Kil ile çalışırken çamuru dinlemenin ve ona özen göstermenin zorunlu olduğunu düşünen Aktüy, “Malzemenin bu zorlayıcı yanı beni heyecanlandırıyor” diyor.
Aktüy porselen sabunlarla ataları yad ettiğini söylüyor. “Yad etmenin içinde her zaman iyi şeyler yoktur, kötü anılar da vardır.” diyor. Yad ile katman katman o anıları hatırladığını ve oradan aldığı cesaretle bugünkü malzemeyle birleştirdiğini belirtiyor.
Porselen sabunlardaki dedesi Cevdet Aktüy ve babası Muhsin Aktüy’ün isimleri bugün Aktüy Sabunlarına dönüşüyor.
Nalınların üzerinde farklı kişilerin ayak izleri bulunuyor. Bunlar Asuman Aktüy’e hayat yolculuğunda eşlik eden insanlardan bazılarının ayak izleri. “Kimin ayak izi olduğu belli değil. Bu bir teşekkürün 3 boyutlu hali. Çünkü bizler bir yolu yürürken başkalarının ayak izlerine de basarız. Onlardan cesaret alıp öyle yürürüz.”
Porselen hamam taslarının ölçüleri ve dizaynı Asuman Aktüy’e ait. “İçlerine aldığım sanat psikoterapileri eğitimindeki bilgileri ve terapötik yaklaşımı da birleştirerek bir hikaye çizdim. O hikayeyi temsilen, bu geçmişteki güzel bir anı olabilir, üzüldüğünüz bir anı da olabilir. Çizdikten sonra yıkadım. Yıkadıktan sonra oluşan bir etki var, o etkiyle öyle bıraktım. Bazılarına küçük müdahaleler yaptım; yazılar yazdım, bazılarına müdahale etmeden, o yeni şekle razı gelip, barıştım. Çizdiğim anı yeniden bir hafıza oluşturdu. Geçmişte yücelttiğim, büyüttüğüm iyi veya kötü anı, bir hafıza oluşumuna sebep oldu. Bu hem bir teşekkür sergisi, hem de bir iyileşme sergisi. İçerisinde sanat ve iyileşmenin altyazılarının olduğu bir sergi.”
Asuman Aktüy
1966 yılında Aydın’da doğdu. Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesinden 1989 yılında mezun oldu. İzmir Resim ve Heykel Müzesi ve Yıldız Sima Atölyesi’nde 1989-1991 yılları arasında seramik eğitimi aldı. Biyoloji öğretmeni olarak çalıştığı dönemlerde seramik çalışmalarına eş zamanlı devam etti. Seramik sanatını tanıttığı "Çamura Merhaba" projesiyle 400 öğrenciye 5 ay boyunca “Sanat ne içindir?” sorusunun tartışıldığı bir eğitim verdi. 2002-2005 yıllar arasında gönüllü olarak Türk Silahlı Kuvvetleri Rehabilitasyon Merkezinde gaziler ile seramikle çalıştı. 2014’te İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesinde Doç. Dr. Nurhan Eren’in yürüttüğü Sanat Psikoterapileri eğitimine katıldı. 2015 yılında biyoloji öğretmenliğinden emekli oldu. Sanat Psikoterapileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olan Aktüy, çalışmalarına sanatçı atölyesi / galerisinde devam ediyor.
Yadigar
26 Mart-8 Mayıs 2022
10:30-19:00 saatleri
Rezervasyon için: 05434518309 (WhatsApp ile ulaşabilirsiniz)
Abbas Ağa Mah. Uzuncaova Cad. Mine Apt. 78-9
Beşiktaş-İstanbul