1205

Öyle Bir Andı Ki…

Öyle Bir Andı Ki…

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Karaköy Binası 31 Mart 2022’ye kadar güzel bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Fotoğraf sanatçısı Muammer Yanmaz’ın eserlerinden oluşan “Öyle bir andı ki” başlıklı sergide, 1987-2021 yılları arasında çekilmiş çok özel 40 fotoğraf yer alıyor. Sergi, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nin 43 - 44. Dönem Başkanı Sami Yılmaztürk anısına düzenlendi.

Muammer Yanmaz duygularını; “DeğerliSami Yılmaztürk'ü anma programında bir sergi açmam istendiğinde, fotoğraflarımdan 40 tanesini seçtim. Bu seçkinin özelliği, her fotoğrafın çekim anında bende yoğun duygular uyandırmış olmasıdır. Her birinin beni tamamladığını düşünüyorum. Hangisini çekmemiş olsam eksik kalırdım.” diye özetliyor.

Sanatçının fotoğraf çekmekle ilgili düşünceleri de şöyle; “Ben de her fotoğrafçı gibi; kullanmayı tercih ettiğim ekipmanlarla gördüklerimi kompoze edip, yıllar içerisinde edindiğim tecrübe ile doğru anda deklanşöre basmaya çalışıyorum. 16 yaşımdan beri, kesintisiz 37 yıldır bu eylemin içerisindeyim. Fotoğraf çekmek, nefes alıp vermek gibi bir şey benim için!”


Muammer Yanmaz

1969 yılında İstanbul'da doğdu. Mezun olduğu Saint Michel Lisesi'nin karanlık odasında başladığı fotoğrafçılığı bir yaşam biçimine dönüştürdü. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’ndeki lisans eğitimi ve askerlik hizmeti dahil, yaşam döngüsünün her anında fotoğraf düşündü ve üretti.

Rengini bulma yolunda; Ara Güler, Richard Avedon, Duane Michals, Robert Doisneau, Elliott Erwitt, Werner Bischof’dan ilham aldı. 16 yaşındayken sınıf arkadaşlarını fotoğrafladığı ilk karelerden itibaren, yüzlere, bakışlara, duygulara odaklandı. Tarihi, her zaman “işveren”i olarak gördüğünden, kendisi için çektiği her kareyi sakladı ve onları değiştirmekten sakındı.Erken yaşlardaki spor fotoğrafçılığı deneyimi ona “ân”ı dondurmanın önemini, gazete ve dergilerdeki mesaisi ise, fotoğrafın insanlar üzerindeki etkisini gösterdi. 1992 yılında İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın arşiv fotoğrafçılığı görevini üstlenerek, Woody Allen, Joan Baez, Harvey Keitel, Kevin Spacey, Michelangelo Antonioni, Ian Holm, Sophia Loren gibi isimleri fotoğraflama şansına erişti.

İlk bireysel projesi “Türk Sineması’nın Yönetmenleri”nde, görüntülediği yönetmen sayısı 40’ta kalınca, obsesif kişiliği huzur buldu ve sonraki projelerini bu özel sayı üzerine odakladı.“40 İstasyon” projesinin yanı sıra; tiyatro oyuncularını kulislerde fotoğrafladığı ‘’40 Ayna’’, lise arkadaşlarını 25 yılara ile aynı ortamda fotoğrafladığı ‘’Yaşanmış Yüzler’’, doğumlarından başlayarak 40 çocuğu hayatlarının dönüm noktalarında görüntülediği “40 Hayat” ve “Kadın Sinema Oyuncuları” gibi pek çok proje gerçekleştirdi.

Reklam fotoğrafçılığına ve fotoğraf projeleri üretmeye devam eden Yanmaz, 2004’te kurduğu 40 Haramiler Platformu’nda da fotoğraf eğitmenidir.



Öyle bir andı ki…

7-31 Mart 2022

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi

Kemankeş Karamustafa Paşa Mah. Kemankeş Cad. No:31 Beyoğlu/İstanbul

Nilgün Yavuz
Metin Yazarı