686

Canan’ın Hayal-i Alem’i

Canan’ın Hayal-i Alem’i

’Hayal-i Alem’ sanatçı CANAN’ın masalsı mitolojik figürlerini, farklı formlarda ürettiği eserlerinde bir araya getiriyor. Begüm Güney küratörlüğünde Akaretler Sıraevler’de devam eden sergi 20 Kasım 2021’e kadar meraklılarını bekliyor.

Üretmeye başladığı 1998 yılından itibaren kendisini feminist sanatçı olarak tanımlayan; toplumsal cinsiyet eşitliği, aile, kadın konularını sıklıkla kendi bedeni üzerinden düşünerek sosyolojik çıkarımlarda bulunan CANAN; performans, enstelasyon, video, fotoğraf ve heykel formunda eserler üretiyor.

‘Hayal-i Alem’ ile CANAN, fizikselleştirdiği mitolojik masallarını yoğun bir sembolizmle minyatür estetiğini sentezleyerek aktarıyor. Koku da temel bir öğe olarak sergiye ilk kez dahil edilmiş, ayrıca sanatçının kendi sesinden masallar ve müzik de ziyaretçilere eşlik ediyor.

Canan, çocuklukta anlatılan masallardan, efsanelerden kurguladığı bir dünyada; kendi dünyasından biriktirdiği her miti ve imgeyi içine yerleştirebildiği, mitolojik karakterlere büründürdüğü bir hayali alem yaratmış. Kanatlı atlar, bedensiz melekler, yerin altında ve üstünde yaşayan, yarı hayvan yarı insan gerçeküstü yaratıkların yer aldığı bu alemde hayali olan, gerçek olana yansıyor. Bu masalsı dünyada varolan yarı at yarı insan Burak ve Karub, onların aşkına tanıklık eden melekler ve mitolojik kuşlar, iyi niyet dileklerini güllere iliştiren uzayan boynuzlarıyla bir ceylan, çift başlı koca dişleriyle dev gövdeli bir yılan, altı yılan üstü insan hiç yaşlanmayan bir Maran; hayvani dürtülerin evrimsel süreçte, imge belleğimize sezgisel olarak nasıl yansıdığının görüntüsüdür. Hayranlık uyandıran bedenlerindeki parlak kumaşlara ve tüllere incelikle işlenen nakış, pul, payet ve boncuklar, gövdelerinde ve görkemli kanatlarında kullanılan renkli tüyler, süslü metal aksesuarlar ile sağlanan görselliği, geleneksel minyatür estetiğini yücelttiği sembolik bir Doğu mistisizmi taşımaktadır. Tüm duyuları harekete geçiren müziğin, sesin ve kokunun da dahil edildiği, üç boyutlu minyatür heykel olarak tanımladığımız, kurutulmuş çiçek ve bitkilerin iliştirildiği figürler; mekana güzel kokular yayarak Canan’ın kahkahalarına, kendi sesinden masallarına karışıyor.

Hayal-i Alem sergisi cüretkârlığı ve cesaretiyle müthiş bir özgürlük taşıyor. Çünkü Canan’a göre toplumsal meselelerin çözümü ancak bireysel özgürleşme ile sağlanabilir.

Canan

Hayal-i Alem

7 Ekim-20 Kasım 2021

Akaretler 55

Süleyman Seba Cad. Akaretler Sıraevler No.55

Beşiktaş-İstanbul

Nilgün Yavuz
Metin Yazarı