438

Günlükler

Fotoğrafları elime alıp bakmayı, kitapların sayfalarını koklamayı, kalem ile kağıda not almayı hala çok seviyorum. Her şeyden öte, anı biriktirmeyi çocukluğumdan beri sevmişimdir. Böylece kendimi kötü hissettiğim anlarda, depresif insanların en sık yaptığı; kötü gidişatı genelleme hatasına düşmemi engellemesi için bu anılara bakabiliyorum.

İşte tüm bunları daha anlamlı ve düzenli hale getirebilmek için kendime bir günlük oluşturmaya ve gezerken topladığım anılarımı günlüklerde biriktirmeye başladım. Buna modern çağ gerekliliği olan art journal, ‘sanat günlüğü’ adını verdim. Hatırlamaya değer anları, “iyi ki”leri, keşfediklerimi, fark ettiklerimi, aklıma gelen fikirleri… hepsini kaydettim. Ogünü hiç unutmayım, farkındalığı artırayım diye!. Geriye dönüp baktığımda o defterlerin sayfalarını açtığımda neyin benim için özel olduğunun bir anlamı olması için.

Günlükler, anılarımızı, sırlarımızı, hayallerimizi, umutlarımızı, fikirlerimizi, üzüntülerimizi, sevinçlerimizi, gün içerisinde yaşadıklarımızı, akademik bilgilerimizi, ve daha birçok şeyi içerisine kaydettiğimiz, gizemli, sır dolu, köşe bucak hep bir yerlere sakladıgımız dostlarımızdır. 

Dünyanın en ilham verici insanların ortak noktası her gün düzenli olarak günlük tutmalarıymış. Günlük tutmak zihni berraklaştırıyor, günlük hayatta kurduğumuz diyalogların kalitesini artırıyor, planlı, düzenli, programlı iş insanı olmanızı sağlıyormuş.

Aslında şükretmek, minnettarlığımızı ifade etmek, dikkatimizi hayatımızdaki iyi şeylere odaklandırarak bizleri pozitifliğe teşvik edecek bakış açımızı dengede tutmak, zihnimizi olumlu anlara yönlendirmek için çok fazla şeye ihtiyacınız yok. Yalnızca bir defter ve bir kalem yeterli.

Sizde, hayatınıza en çok dokunan günlüklerinizdeki kesitlerden yazar mısınız?