5353

Banyo yapmak istemeyen Alzheimer hastaları nasıl ikna edilmeli?

Alzheimer hastalarının ilerleyen dönemlerinde bu hastaların banyo yapmakla ilgili bir takım sıkıntıları olabilir. Bunun birkaç nedeni vardır. Bunlardan en önemlisi hastaların zaman mefhumunu bitirmiş olmalarıdır.

Genellikle yeni banyo yapmış olduklarını düşünürler. Siz onlara banyosunu yapmasını gerektiren bir durum olduğunu söylediğinizde bunu reddederler. Az evvel yapmıştım ya da dün yapmıştım, daha yeni temizlendim gibi gerekçeler söyleyebilirler. Bu durumlarda hastaya banyo yapmak zorundasın çünkü kokuyorsun, bak böyle çok pis olmuşsun gibi yaklaşımlarda bulunursanız hasta da ters tepecektir. Bu durumda hasta banyoya girmeyi daha fazla reddedecek ve ilerleyen dönemlerde daha büyük sıkıntılar yaşayacaksınızdır.

Böyle durumlarda hastaya ısrar etmeden banyoyu hazır konuma getirdikten sonra banyonun önünden geçerken hastanıza sanki tesadüfen geçerken bakmışsınız gibi "a banyo ne güzel bak su da ılık bir şekilde akıyor, hadi şimdi banyoya girelim" gibi ılımlı yaklaşımlarda bulunarak hastanızı ikna edebilirsiniz. Hasta hala daha banyoya girmek istemediğini belirtirse siz buna hayır gireceksin şeklinde yanık vermekten ziyade bak havlun hazır hadi gel bir adım at gene tepki olarak size banyoya girmek istemiyorum hadi bakalım şimdi suyu aç, şimdi lifi eline al sabunla yanıt banyoya girmek istemiyorum şeklinde devam etse dahi hastaya basamak basamak ne yapması gerektiğini söylerseniz banyo işini çok daha kolay bir şekilde halledebilirsiniz.

Sevda Sarıkaya
Nöroloji Uzmanı