Spor yapan çocuklarda diz ve topuk ağrılarının sebepleri nelerdir?
Spor yapan çocuklarda diz ve topuk ağrılarının en sık sebebi apofizitlerdir. Bu apofizitler diz kapağı bölgesindeki ağrı ve diz üzerinde quadriceps (kuadriseps) denilen, dört kas grubundan oluşan bir kasın tendonunun kaval kemiğinin ön kısmına yapıştığı yeri çekiştirmesiyle meydana gelen bir ağrıdır. Yine topuk bölgesindeki problemde diz altı arka grup kasın yapışma yerinin çekiştirilmesiyle ortaya çıkan bir ağrıdır. Diz bölgesindekine osgood-schlatter, topuk bölgesindekine de sever hastalığı diyoruz. Çok sık karşımıza çıkıyor.
Spor yapan çocuklarda, özellikle; basketbol, voleybol, futbol gibi sıçrama içeren ve patlayıcı faaliyetler içeren spor dallarıyla uğraşan çocuklarda çok fazla karşımıza çıkıyor. Büyüme ağrısı olarak da tanımlanıyor bu ağrılar. Çok da yanlış değil, çünkü büyüme döneminde kemik büyüme hızı ve kas büyüme hızı birbirine eşit değil. Kemikler kaslardan çok daha fazla hızlı büyüyor ve stretch (esneme/germe) egzersizleri de hiçbir sporcunun antrenmanda veya amatör olarak bu işi yapan; top peşinde koşan yaptığı bir şey olmadığı için, kasların uzaması daha geriden takip ediyor kemikleri. Dolayısıyla kaslar yapışma yerlerini çekiştirmeye başlıyor.
Sıçramalar devam ettikçe, patlayıcı hareketler yaptıkça, çekiştirmeler de artıyor ve o bölgede bir ağrı ortaya çıkıyor. Bu tarz rahatsızlıkları olan çocuklarda 3-6 haftalık spora ara verme, ve ara verdiği dönemde lokal tedaviler, krem uygulamaları, buz uygulamaları, ve stretch egzersizleri, germe egzersizleri güzel yanıtlar veriyor. Fakat bu ağrılar yüzde yüz geçecek diye bir kaide tabii ki yok. Bazı sporcu ve çocuklarda büyüme-gelişme tamamlanana kadar bu ağrılar dönem dönem yaşanmaya devam ediyor.